Prologic Webáruház -
Aki keres, talál

Időszakos kora tavaszi táplálékforrások meghorgászása

Vadvízi horgászatoknál az időszakos táplálék források figyelemmel követése a legfontosabb, mert tapasztalataim alapján ezeket a helyeket évről évre felkeresik a pontyok. Cikkemben bemutatom, hogy kora tavasszal miképpen lehet e természetes táplálékokat felkutatni és miként érdemes őket javunkra fordítani.

Jégvesztét követően a hideg vízben nagyon fontos a pontyok táplálkozási helyének feltárása a horgászat előtt. A halak ilyenkor még keveset mozognak, mindenképpen nekünk kell megtalálnunk őket.

HELY

Hosszabb időt szenteltem a keresgélésre, így bukkantam rá egy nagyon ígéretes részre a Duna-holtág mélyvizű szakaszán, mely – nem mellesleg – a víz fölé hajló bokroktól szinte meghorgászhatatlan. Találtam egy helyet, ahol a vízmosás a hosszú évek alatt kb. négy méter szélesen teljesen kipusztította a parti fást, így keletkezett egy pár négyzetméteres meghorgászható púp – a környező területeken felgyűlt csapadék ugyanis itt folyik a holtág vízébe, s így történt ez a március közepén (!) leesett nagy mennyiségű hóolvadékával is. Elhatároztam, hogy rövid, egy napos horgászatom erre az alig 2-3 fokos, az olvadt hólé befolyásától zavarosra kevert szélvízre koncentrálom.

A teljes partvonalon sűrű a növényzet, nagy pontosságot igényel a part menti rész meghorgászása
A teljes partvonalon sűrű a növényzet, nagy pontosságot igényel a part menti rész meghorgászása

TIPP

A hó olvadás által hirtelen keletkezett jelentős víz apró kis patakocskákként csörgedezik a holtág vízébe. A vízzel túltelített talaj elveszti oxigén tartalmát, így a benne élő mikro közösség a felszín közelébe kényszerül. Ezek a kis ideiglenes csobogók nagymennyiségű fehérjedús táplálékot (például gilisztákat, puhatestűeket, ízeltlábúakat) sodornak magukkal. Az omladozó partszél humusz rétege ugyan csak rengeteg természetes táplálékot rejt a halak számára.

ETETÉS

A hely megtalálásakor etetésként apróra vágott magas fehérje tartalmú Black Ocean S bojlidarabokat – a Prologic Baits Experience sorozatából – és légylárvát szórtam a vízbe. A lábammal a táplálékban gazdag, omladozó partszélből kisseb darabokat omlasztottam le, ez vékony film réteget képzett a kis mennyiségű etetésemen, így elkerültem azt, hogy a nem kívánatos fehér halak felegyék a beszórt kaját a pontyok érkezése előtt. A Black Ocean S egy hallisztalapú, nagy mennyiségű hal- és rákkivonatot tartalmazó bojli. Arról, hogy a csali a hideg, kora tavaszi időszakban is megfelelő hatást fejthessen ki, a fagyasztva kinyert halolaj, a fagyasztva szárított legjobb minőségű dán hal- liszt, a sarkvidéki krill-liszt és a természetes, magas minőségű kagylókivonat gondoskodik. A kizárólag természetes aromatartalom eloszlatja minden ponty gyanakvását. A Prologic által megalkotott fekete golyók ezáltal biztosítják annak lehetőségét, hogy felvehessük a „versenyt” a természetes táplálékforrásokkal.

A kis mennyiségű, ám annál jobb minőségű táplálék koncentráltan került a terített asztal közepére
A kis mennyiségű, ám annál jobb minőségű táplálék koncentráltan került a terített asztal közepére

TECHNIKA

Szerelékemet úgy állítottam össze, hogy az a vízbe potyogott gallyaktól és bedőlt bokroktól sűrűn tarkított környezetben is esélyt hagyjon a sikeres fárasztáshoz. Ilyen helyzetekben mindig a Prologic Total Safe ólomklipszét használom; ennél ugyanis a kapást követően a hal az ólomtól ténylegesen megtett távolság dupláját húzza le az orsó dobjáról, így a kapást – mielőtt a hal elérné az akadót – le tudom reagálni. Nagyon fontos, hogy ilyen helyzetekben a halak biztonságát is figyelembe vegyük! E rendszernél, mivel a leadcore duplán van befűzve, szakadás esetén a forgó elszabadul, és csak a 15 cm-es előkém marad a hal szájában.

A végszerelékem fontos eleme a Prologic Total Safe ólomklipsz. Horogcsaliként egy 12 mm-es Prologic csontiklipszet használtam, erre megfelelő mennyiséget lehet fel húzni ahhoz, hogy szelektálja az érkező pontycsapatot. PVA-hálóba lisztfinomságúra tört bojli, légylárva és agyagkeverékét töltöttem.

 

A biztonsági végszerelékemhez szükséges apróságok
A biztonsági végszerelékemhez szükséges apróságok

SIKER

A másfél méteres sekély vízben a halak jelen létére egyedül a víz folyamatos apró hullámzása utalt, mely még a túlpartról is egyértelműen látszott. Egyszer csak egy veszett kirohanás után a swingerem leesett, és a zsinór teljesen lelazult. Az ilyen kapás nem ritkaság, ha szorosan a túlsó part szélét horgászom. Egyértelmű jele az önakasztásnak. Rövid fárasztás után matracra is került az első idei vadpontyom – hatalmas méretű szájából ítélve nagyon ígéretes példánynak tűnt. Az apró friss vágások az ajkakon mutatták, hogy már idén is kivette a részét a kagylópusztításból.

Rengeteg természetes táplálék található vadvizeinkben. Ezek felkutatása nagyban hozzájárulhat sikerességünkhöz. Kiemelten fontos persze a jó minőségű csalik használata, de talán még fontosabb, hogy ezeket hol és miképp kínáljuk fel a pontyok számára.

Ha nincs időnk szoktató etetésre – ami az ugyanilyen vízbe jutó időszakos táplálékokat utánozza (vízbe mosás, gyümölcsfák, bokrok termése) –, bízzuk ezt a természetre és járjunk mindig nyitott szemmel a meghorgászandó területeken.

Nagyon ígéretes példány! A holtágba jutó természetes táplálékok gondoskodni fognak róla, hogy kapitális példánnyá nőjön. Nála jobban senki nem tudja, mikor hol jut táplálék a holtág vízébe.

SZÉLES KRISTÓF ÍRÁSA

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

PROLOGIC horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@prologicfishing.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.