Prologic Webáruház -
Aki keres, talál

Őszi csemegék a vízparton.

A kora őszi időszak számomra minden évben a zamatos gyümölcsöké. Rengeteg fa ér az évi ciklusa végére és hullajtja le csemegéjét. Vadalma, vadköre, szilva, ringló és különböző barackfélék mind megtalálhatók hazai vizeink partjain. Számunkra legérdekesebbek a csonthéjas gyümölcsök, hiszen ezek a megfelelő érési stádiumban nem csak lepottyannak, de el is süllyednek.

Bőséges termés van a ringlófán
Bőséges termés van a ringlófán

HELY

Ha csak rövid időnk van egy-egy horgászatra, nagyon fontos a helyválasztás. Vagy meg kell találnunk, éppen hol időznek a kapitális példányok, vagy a napi ritmusuk egy-egy állomását érdemes célba venni. Mivel csak egy délutánom volt, amit a vízparton tölthettem így viszonylag sok időt szenteltem a helykeresésre. A holtág partján sétálva sok ringlófával találkoztam, de mindegyik elég messze volt a víztől. Az esélyeseket meg-megráztam, mire végre az egyik mély cuppanó hanggal örvendeztetett. Meg is van a helyem! Általában az ilyen placcokat a túlsó partról szoktam meghorgászni, de most az idő rövidsége miatt a lehető legcsendesebben beköltöztem a bokor alá.

A gyümölcsfákat számon tartja a vadvilág.
A gyümölcsfákat számon tartja a vadvilág.

ETETÉS

A fa alá óvakodva koncentráltan bojlit, a bojli alapmixéből készült gyorsoldódású pelletet, és a fa alól összeszedett ringlóból készült keveréket szórtam kis mennyiségben. A csali kiválasztásakor fontos szempont volt az összetétel és a szín. Mindenképpen a természetes táplálékhoz hasonló etetést készültem összeállítani, hogy a legkisebb változtatás mellet nagy csalogatóhatást fejtsek ki. A választásom így a Banana Malt e.o.-ra esett. Ez egy édes gyümölcsös magas fehérjetartalmú (krill) birdfood alapú bojli a Prologic Baits kínálatából. A megfelelő oldódásért a magas tejportartalom, az erjedt gyümölcsös hatásért pedig a kétféle élesztőkivonat felel. Az egyik botomat közvetlenül a fa alá raktam, a másikat a medertörésre, ahová a gömbölyű gyümölcsöket az apróbb halak legörgetik.

Kevés, ám annál jobbminőségű etetés
Kevés, ám annál jobbminőségű etetés

 TECHNIKA

A helykeresés miatt le kellett teljesen egyszerűsíteni a felszerelésem. Két rövid bot, egy merítő és egy XLNT matrac a vállamon, amiben elfér minden apróság (leszúró készlet, szerelékes doboz, csali…) Az etetés pár méterre volt csak tőlem, így nagyon vehemens kapásra készültem. A leszúró készletemben a szvingerek mellet mindig tartok különböző botvillákat. Most a Snatch Magneticet tekertem fel a hátsó buzzerbarra, amit kifejezetten az oldalra történő horgászathoz fejlesztett a Prologic. Ez csak akkor nyílik ki, ha felemelem a botot, így biztos lehetek benne, hogy kapás közben a helyén marad a felszerelésem.

Megtévesztő a hasonlóság
Megtévesztő a hasonlóság

Az utolsó méteremet úgy állítottam össze, hogy az akasztás pillanatát követően már ne cipeljen súlyt a hal. Ha nagyon szemetes az aljzat mindig az MP Rig készletet használom, így biztos lehetek benne, hogy a leadsystem nem tömődik el és nem akad ki a horog. Sok kisméretű halra számítottam, ezért viszonylag messzire engedtem az egy szem ringló méretű bojlit. Így nem bolygattam meg nemkívánatos kapással egyszer sem az etetést. A zsinóromat már a spiccnél a fenékre süllyesztettem egy Omega Back Leaddel, így nem zavarta a halakat a felszínre törő főzsinórom.

Kiváló őszi csalétek
Kiváló őszi csalétek

SIKER

Három órán belül a törésről meg is érkezett a kapás. Pont, ahogy gondoltam! Iszonyatos kirohanás. Mire a bothoz nyúltam már csak pár méterre volt a hal a szemközti bedőlt fától. Heves közelharc vette kezdetét mozdulatlanra zárt fékkel. A merítést követően egy gyönyörűséges gyümölcsfaló ponty feküdt a matracon. A számításom beigazolásaként, horogszabadás közben nagymennyiségű összeropogtatott magszilánk távozott belőle, de a horog mögött felkínált csemegének nem tudott ellenállni.

Ritka vendég a tükörponty az ágban
Ritka vendég a tükörponty az ágban

Minden nagypontynak megvan a napi ritmusa évszakról évszakra. A tavalyi évben egy hasonló helyről sikerült pár napon belül, szinte ugyan abban az időpontban, ugyan azt a halat megtréfálnom. Ha ezeket az állomásokat sikerül megtalálnunk, nagyobb eséllyel lehetünk sikeresebbek, akár csak pár órás kirándulásainkon, mintha kizárólag a saját etetésünk vonzerejére bízzuk a szerencsénket. Minden pontyhorgásznak nagy öröm, ha megtalálja a számítását!

 

ÍRTA ÉS FÉNYKÉPEZTE SZÉLES KRISTÓF


Képgaléria
  • További képek megtekintése...

A cikkben szereplő termékek:

PROLOGIC horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@prologicfishing.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.